SIGNS OF AGING
לעור צריכים משלו. הם משתנים כתוצאה מגורמים חיצוניים (אור, שמש, זיהום אוויר) ופנימיים- פיזיולוגיים (גיל, מצב נפשי). חשוב לי שנהיה מודעות לנזקים שאליהם אנו חושפות את עצמנו במהלך החיים, כדי שנדע מתי ועל מה לשים דגש במטרה לנצל את היכולת המקסימלית של העור כמנגנון בפני עצמו. המטרה שלי לטפל בעורכן שנחשף לאותם שינויים שאנו עוברות במהלך חיינו מגיל הנעורים ועד גיל הבלות.
מעט עובדות: העור הוא מנגנון ההגנה החיצוני של הגוף ושל האיבריים הפנימיים. העור מחולק לשלוש שכבות עיקריות שלכל אחת קיים תפקיד שונה בהקשר של נראות , אלסטיות, עובי, מיום (מלשון מים) ועוד… בכל 28 ימים מתחילים להיווצר בעור תאים בשכבות פנימיות והם "מטפסים" למעלה עד לשכבה העליונה ביותר שנראת לנו לעין הקרויה "השכבה הקרנית". עד שהתאים מגיעים אל שכבה זו, הם כבר מתים, משמע תאים ללא גרעין, ללא DNA כאלה שאינם בעלי משמעות. תאים אלו נושרים בעצמם לאחר מספר ימים מרגע ההגעה אל השכבה הקרנית. עורו של תינוק וגם של מבוגר יודע לבצע את הנשירה בכוחות עצמו. אך במשך השנים תהליך זה נעשה איטי הרבה יותר כתוצאה מתהליך ההזדקנות של כלל המערכות בגוף.
גילאי 14-20
במהלך העשור הראשון של חיינו העור נמצא בשיא ההתחדשות. יכולת ההחלמה והריפוי שלו הן מאוד מהירות. עם קבלת הווסת וההתפתחות המינית, האישה עוברת ממצב של נערה לאישה. אומנם הגיל, כמספר מבחינת העולם המודרני הוא צעיר מאוד אך מבחינה פיזיולוגית השעון מתחיל לתקתק… אבל אין סיבה להילחץ!
את כל הנזקים אנחנו נראה רק בעשורים הבאים. התבגרות מינית אצל אישה מתבטאת בעלייה משמעותית בייצור האסטרוגן בגוף ואצל הזכר בעלייה משמעותית בכמויות הורמון הטוסטוסטרון. שינויים הורמונליים אלו המתרחשים בגיל העשרה משפיעים על צמיחת השיער, שינוי הקול, זיעה ופצעי עור ואף אקנה. בגילאים האלו מומלץ לשים דגש על טיפול נכון ומתאים למצב העור כדי למנוע צלקות ונזקים שעשויים ללוות אותנו לאורך חיינו.
מומלץ להשתמש בקרם לחות ולא לייבש את העור כפי שבני נוער נוטים לעשות. קרם לחות = מים! עורנו מכיל כ – 70% מים!. לכן יש לשמר את הלחות הקיימת בעור עם תכשיר לחות מתאים לסוג ולמצב העור. נוסף על כך, שתיית מים מרובה והימנעות מחשיפה לשמש, יסייעו לנו למנוע כתמי פיגמנטציה עתידיים. אני ממליצה, להגיע לייעוץ כדי לאבחן את העור לעומק ולהתאים תכשיר אנטיבקטראילי / מרגיע שיאזן את מצב העור במידה שיש פצעים או התחלה של התפתחותם. יש להימנע מניקוזים מיותרים וחטטת. שגרת הטיפוח שלנו צריכה לכלול: סבון המותאם לסוג ולמצב העור במטרה לשמור על סטריליות ועל ניקיון, קרם לחות המותאם לסווג ולמצב העור כדי לשמר את תכולת המים הקיימת בעור ואף למיים את השכבה הקרנית ולא לייבש אותה, להימנע מחשיפה מרובה לשמש ובמידה וקיימים שומנים תת עוריים/ אקנה יש להגיע לייעוץ אצל קוסמטיקאית מוסמכת כדי לטפל בבעיה באמצעות תכשירים מתאימים/ טיפולים על פי המלצה.
גילאי 20-28
בגילאים אלו נדמה לנו שלכל "נזק" שנעשה לעור איך כלל משמעות. אלו הם הגילאים בהם העור תמיד יראה יפה וזוהר. עם זאת, השנים הללו הן השנים המשמעותיות ביותר בעבור עורנו. בגיל זה מרבים הצעירים להיחשף לשמש וללכת למכונות שיזוף, אבל העור הוא מנגנון חכם והוא לא ישכח בעשורים הבאים את הנזקים שעשינו לו בשנות העשרים. חשוב לדעת! שמש היא הגורם מספר אחד להזדקנות העור (בנוסף לגנטיקה), מעלה את הסיכון לחלות במחלות עור, ומאצה באופן משמעותי את הזדקנות העור. מומלץ להימרח כל יום במקדם הגנה המכיל לפחות 30 spf ולא רק בעת חשיפה לשמש. בנוסף על כך, מומלץ לחבוש כובע ומשקפי שמש כדי למזער את נזקי השמש. חשוב להבין – מלנין ( צבע, פיגמנט) הוא מנגנון ההגנה של הגוף מפני השמש. ברגע שקרינת UV, אולטרה סגולה נקלטת בעור, מנגנון זה מתחיל לעבוד ולייצר מלנין.
לכן, אנשים בעלי עורות בהירים נמצאים בסיכון גבוה יותר בעת החשיפה לשמש. כאשר אנו נחשפים לשמש בשנים הללו, נהפוך "שזופות" ויפות. רק בעשורים הבאים נוכל לראות את נזקי השמש ואת הכתמים שנוצרו בשכבות העמוקות יותר בעור. במשך השנים העור שלנו יזדקן יותר מהר ממה שהוא אמור באופן טבעי במידה שלא נמנע מחשיפה מרובה לשמש. את נזקי השמש נזכה לראות בשנים הבאות בעיקר באיזורים החשופים יותר לשמש כגון: גב הידיים, הדקולטה והפנים. אני ממליצה בשנים הללו: להימנע מחשיפה מרובה לשמש.
השעות בהן השמש חזקה במיוחד הן בין 10:00-16:00 ובשעות האלה הקרינה אף חודרת את שמשות הרכב.
לבצע פעילות גופנית, לשתות הרבה מים, למרוח קרם לחות לפי מצב ולסוג העור המותאם באופן אישי על ידי קוסמטיקאית מוסמכת, לשטוף את העור עם סבון המתאים לעור הפנים ללא SLS, להשתמש בקרם הגנה עם לפחות 30SPF יש למרוח לפחות 15 דק' לפני חשיפה לשמש כדי לאפשר ספיגה מלאה.
זכרי, תמיד קל לשמר מצב תקין יפה ובריא, אך קשה מאוד לתקן כאשר מגיעים לעשור הבא.
גילאי 28-35
אלו הן השנים בהן רוב הנשים באוכלוסייה מרגישות שהן "מתחילות להזדקן".
סימני הגיל הראשונים מופיעים, קימטוטים עדינים, קמטי מימיקה (הבעה), כתמים, העור נעשה יבש יותר ועייף. גילאים אלו הן סיבה מצויינת להתחיל לשלב בשיגרת הטיפוח שלך חומרים פעילים – חומרים בעלי יכולת שינוי בעור. ראשית, אמליץ להשתמש בקרם עיניים על בסיס יומי במטרה לשמר/ לשפר את המצב הקיים. העור באיזור העיניים הוא הדק ביותר בגופנו, קיימת בו שכבה דקה מאוד של שומן לכן איזור העיניים נוטה ליובש, ומתקמט ראשון. איזור העיניים הוא האיזור בו אנו משתמשות רוב היום אפילו מבלי לשים לב. אנו ממצמצות יותר מ 10000 פעמים ביום, והאיזור הזה נמצא תמיד בתנועה. לכן גם אם ה"נזק" עוד לא נראה לעין, חשוב לשים דגש ולהתחיל להשתמש בקרם המיועד לאיזור העיניים בלבד. בנוסף, מעבר לכך, ניתן לאמץ תכשיר לחידוש העור המכיל חומצות לשימוש בלילה בלבד לפי המלצת הקוסמטיקאית בהתאם למצב וגוון העור. חומצה זאת אינה מילה מפחידה כלל. חומצות הן החומר הנפוץ ביותר בתחום היופי לחידוש ולשיפור מרקם העור. תפקידה העיקרי של החומצה הוא לסלק את התאים המתים מהשכבה העליונה של העור וכך לעורר ולעודד את התחדשות העור.
בקוסמטיקה קיימים הרבה סוגים של חומצות בעלות תפקידים שונים ומגונים. אמליץ לך להגיע אל הקוסמטיקאית במטרה להתאים לך את התכשיר שלך.
גילאי 35-50
בתחילת שנות ה-35 מתחילה המערכת הפיזיולוגית הקבועה להאט את הקצב. קצב חלוקת התאים והתחדשות העור הופכים להיות איטיים יותר באופן משמעותי ביחס לעשור הקודם. כדי להמשיך "לגרות" את המערכת לעבוד במרץ, מומלץ לבצע טיפולים האחראים על ייצור קולגן, כמו IPL /RF/ מזותרפיה, ובנוסף לשלב תכשירים לשימוש ביתי אשר ביכולתם להשלים ולתמוך בטיפולים אלו. קולגן הינו סיב חלבוני הקיים אצלנו בעור בשכבת הדרמיס. תפקידו לשמור על חוזק ומכניות של הרקמה. ככל שאנו מתבגרות, חלה ירידה משמעותית בייצור הקולגן בגוף. לכן, נשים דגש על גירוי מבוקר של העור במטרה להמשיך ולייצר סיב זה. חומרים המתאימים לשגרת טיפוח לעשור הזה הינם חומצות, רטין A ונגזרותיו, ויטמין C, פפטידים ועוד.
אמליץ לרכוש קרם המכיל אנטי-אוקסדנטיים שהם נוגדי חמצון. חמצון הוא תהליך שמתרחש בעור ובמערכות הגוף בכלל, במסגרתו משתחררים רדיקלים חופשיים ופוגעים בתהליכים תקינים, הרס של תאים, פגיעה במערכת החיסון ועוד. לכן, מומלץ למרוח ולהשתמש באופן קבוע (במשך כל החיים ובעיקר מהגיל הזה) בקרמים המכילים אנטי-אוקסידנטיים – נוגדי חמצון, ויטמנים ומינרלים. במהלך החיים אנו נחשפות לשמש, לזיהום אוויר, לניקוטין, למזון רעיל, אלו הם רק חלק מהגורמים העיקריים לשחרור רדיקלים חופשיים בגופנו. כמובן שאת נוגדי החימצון ניתן להשיג גם ממזון לדוגמת פירות מסויימים, ירקות, בוטנים, אגוזים , דגנים "מזונות על" ועוד.
גילאי 50-70
בטווח גילאים זה השינוי העיקרי שמשבש לנו את המערכות הוא ירידה בייצור האסטרוגן בגוף, ועליה יחסית בהורמונים האנדרוגניים (הורמונים גבריים). ירידה בייצור האסטרוגן גורמת בראש ובראשונה להפסקת הביוץ והמחזור החודשי. מעבר לכך, חלה תופעה של גלי חום והופעת שיעור יתר על הפנים. קצב התחלפות התאים בעור הופך איטי מאוד, קמטים עמוקים יותר מופיעים ואף כתמי גיל. בשנים אלו מומלץ בעיקר לשמור על תזונה בריאה, פעילות גופנית ושימוש בחומרים מתאימים לפי מצב וסוג העור. יש לשלב את הטיפולים אצל הקוסמטיקאית תוך שימוש במכשור/ פילינגים לחידוש העור ולזוהר ובנוסף להשתמש בחומרים פעילים כגון חומצות, נוגדי חימצון ורטינול. איזור הצוואר והדקולטה הם איזורים נוספים שיכולים להסגיר את הגיל במהרה, לכן חשוב לא להזניח גם אותם.
מומלץ לבצע טיפולים למיצוק העור באיזור הצוואר אצל קוסמטיקאית כדי לשמור אותו מוצק ומתוח לשנים הבאות. בנוסף לכך, איזור הדקולטה וגב כף היד מאופיינים כאיזורים בעלי נטיה לכתמי שמש וגיל. גם כתמים אלו ניתן להבהיר באמצעות טיפולים קוסמטיים בלבד. במידת הצורך ניתן לשלוב הזרקות של חומצה היאלרונית/ בוטוקס למיניהם אצל רופא פלסטיקאי מוסמך כדי למלא את החלל הריק שנוצר בתוך העור. חשוב לדעת, באמצעות זריקות לא נשיג שיפור בטקסטורה של העור אלה רק נעניק לו נפח/ נשתק פעולה של שריר. לכן, מומלץ וכדאי לשלב את הטיפולים אצל רופא (לפי צורך) ואצל קוסמטיקאית כאחד.
אלו הן ההמלצות שלי, חשוב לזכור- ככל שנשמור ונקפיד לטפח את העור בגיל צעיר יותר, כך נוכל לגרום לו להמשיך ולהראות במיטבו גם בשנים הבאות. אשמח לקבל אתכן בכל גיל לייעוץ ולהתאמה ללא תשלום.
ספיר אלקבץ.